Kurkuma przyprawa, ale czy tylko?

Kurkuma przyprawa, ale czy tylko? Co wiecie o kurkumie? Przybliżę Wam jej właściwości.

Kurkuma jest to przyprawa pochodząca z Indii, która zyskuje coraz większą popularność. Często używana w kuchniach azjatyckich, ale i w „naszych” europejskich,
jako barwnik potraw.
Jednocześnie oprócz zastosowania jako przyprawa, charakteryzuje się wieloma cechami prozdrowotnymi co zawdzięczamy jej składnikowi, kurkuminie.
Kurkumina jest to silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Spożywanie jej polecana jest w profilaktyce nowotworów
( m. in. skóry, płuc, jamy ustnej, głowy, przełyku, wątroby, trzustki, jelit, prostaty, szyjki macicy ). Kolejna prozdrowotna cecha kurkumy, to niwelowanie
dolegliwości trawiennych, obniżanie poziomu schorzenia trzustki czy wątroby. Badania naukowe wykazały, że osoby spożywające kurkumę zmniejszają ryzyko zachorowań na alzheimera
ponieważ kurkuma zwiększa zdolność mózgu do samo naprawy. Dodatkowa zaleta spożywania kurkumy wykazana podczas badań, to spadek cholesterolu i cukru.
Jedną z bardziej nam znanych cech tej przyprawy jest walka z przeziębieniem, gdyż kurkuma niszczy wirusy, chorobotwórcze bakterie i grzyby oraz podnosi poziom
peptydu, który chroni organizm przed zainfekowaniem. Dlatego też podczas przeziębienia lub w okresie, w którym Nasz organizm narażony jest na infekcje zaleca
się spożywanie potraw z kurkumą i robienie naparu z dodatkiem imbiru i cytryny.

Mimo tylu zalet niestety nie każdy może spożywać kurkumę. Odradzana jest osobom, które mają problemy z kamieniami żółciowymi. Powodem jest wpływ kurkumy na lepsze funkcjonowanie wątroby i jednoczesne częstsze skurcze w woreczku żółciowym. Jeżeli w woreczku żółciowym znajdują się kamienie to spożywanie kurkumy może sprawiać ból.

Pewnie niektórym z Was nasuwa się pytanie jak ją spożywać i w jakich ilościach ?
Z badań wynika, że powinniśmy jeść ok. ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie, taka ilość już wykazuje działania lecznicze. Nasz organizm słabo wchłania kurkumę, ale jest na to sposób: gdy połączymy
ją z pieprzem wchłanialność wzrasta o 2 tys proc. więc zaleca się spożywanie z dodatkiem pieprzu w potrawach ( alternatywnie w mieszance curry ).

Jeden komentarz

  1. Wow, nie wiedziałam o tym wszystkim ! Jestem zaskoczona, że kurkuma ma tyle właściwości, a najbardziej faktem zalecenia- spożywania jej z pieprzem. Dzięki, że opisałeś 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *