Kurczak z mango marynowany w zielonej paście curry.

Dawno nie było żadnego dania z azjatycką nutą więc pojawia się kurczak z mango. Szybki w wykonaniu i doskonały w smaku. Delikatne mięso fileta z kurczaka w połączeniu z charakterystycznym mango to niebo w gębie. A wyobraźcie sobie, że dodamy jeszcze aksamitne mleczko kokosowe i trochę pikanterii poprzez zieloną pastę curry i papryczkę chili. Danie idealne 🙂

Ale dość wyobrażania sobie i robienia smaku, bierzemy się do roboty. Zapraszam!

Kurczak z mango. Składniki:


– Filet z kurczaka 600 g
– Mango 2 szt
– Zielona pasta curry ( przepis tutaj ) 1 i 1/2 łyżeczki
– Kurkuma 2 łyżeczki
– Czerwona ostra papryka 1/2 łyżeczki
– Imbir mielony 1 łyżeczka
– Olej 4 łyżki
– Papryczka chilli ( świeża ) 1 szt
– Mleko kokosowe 300 ml
– Sól i pieprz do smaku
– Ryż do podania

Sposób przygotowania:

To co urzeka mnie w daniach azjatycki to między innymi ich prostota w wykonaniu ale też krótki czas samego przygotowania ( nie licząc czasu marynowania mięsa). Dziś już po raz kolejny prezentuje Wam danie, które robi się prosto i szybko. Zresztą sami się przekonajcie. Do działań 🙂

Na początek bierzemy się za fileta. Kroimy go w kostkę ( dowolna wielkość ) i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy razem z pastą curry i dwoma łyżkami oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę
( idealnie było by na całą noc ).

Gdy nasze mięso jest już zamarynowane to obieramy mango,
obkrajmy pestkę z miąższu i kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy patelnie razem z pozostałymi dwoma łyżkami oleju. Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszając obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango i ciągle mieszając podsmażamy około 2 – 3 minut.

Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe ( najlepiej stopniowo aby gwałtownie nie zmienić temperatury na patelni ). Wszystko razem zagotować 4 – 5 minut ( przez pierwszą minutę nawet dwie nie mieszajcie niech się spokojnie gotuje). Na sam koniec dodajemy pokrojoną w plastry papryczkę chilli oraz pieprz i sól.

I gotowe! Podajemy z ryżem. Życzę smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *