Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.

Dziś przy niedzieli proponuje bardzo dobrą zupę krem z brokułów. Nie każdy z Nas je lubi ale warto je jeść ponieważ bardzo dobrzy wpływają na Nasze zdrowie. Brokuły między innymi chronią Nas przed zachorowaniem na rak, wrzodami żołądka i anemią. Wpływają także na funkcjonowanie naszego wzorku i regulują poziom cukru we krwi.

Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebujesz ( 6 porcji ):



Gruszka:
– Gruszka 2 szt ok. 400 g ( 228 kcal )
– Cukier 200 g ( 772 kcal )
– Woda 1 l
– Goździki 5 szt

Zupa:
– Brokuł 800 g ( 304 kcal )
– Ziemniaki 650 g ( 500 kcal )
– Cebula 150 g ( 60 kcal )
– Bulion warzywny 1,2 l ( 72 kcal )
– Śmietana 18% 200 g ( 372 kcal )
– Oliwa z oliwek 3 łyżki ( 267 kcal )
– Ser gorgonzola do dekoracji
– sól i pieprz do smaku

Grzanki:
– Chleb tostowy 5 kromek ( 460 kcal )
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek

Łączna ilość kcal: 3035
Jedna porcja: 505,3

Sposób przygotowania:


Przygotowanie zupy krem z brokułów zaczynam od ugotowania gruszek. Do garnka z wodą dodajemy cukier i goździki następnie zagotowujemy i wkładamy gruszki. Przykrywamy przykrywką o mniejszej średnicy niż garnek aby gruszki były zanurzone w wodzie co pozwoli im na równomierne ugotowanie się. Gotujemy około 20 minut aż zmienią kolor i zmiękną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dodajemy sól i pieprz ( ewentualnie ulubione zioła ), polewamy oliwą i wszystko mieszamy. Pieczemy około 10-15 minut aż zmienią kolor na złoty i będą chrupały.

Teraz czas na gotowanie zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy ziemniaki. Przez 5 minut podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 10-15 minut. W między czasie dzielimy brokuły na różyczki i dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy do miękkości brokuła. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy dodając śmietanę. I zupa krem z brokułów gotowa. Podajemy z pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i porozrywaną gorgonzolą. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *