Zupa marchewkowa w postaci kremu mogła by być nudna ale w tym niestandardowym połączeniu z pomarańczą jest wyśmienita. Zresztą sprawdźcie to sami korzystając z mojej kolejnej propozycji.
Do przygotowania zupy potrzebujesz (4 porcje) :
– Marchewka 650 g (175,5 kcal)
– Ziemniaki 250 g (200 kcal)
– Sok z 1 pomarańczy (40,5 kcal)
– Bulion warzywny lub woda 800 ml (48 kcal)
– Śmietanka 30% 100 ml (292 kcal)
– Olej 2 łyżki (176 kcal)
– Sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 932
Jedna porcja kcal: 233
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa. Marchewkę kroimy w pól plastry a ziemniaki w kostkę. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w garnku, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejne 5 minut, dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Gdy warzywa się podsmażą wlewamy bulion i wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min. W między czasie wyciskamy sok z pomarańczy. Gdy skończymy gotować zupę blendujemy całość na gładką masę dodając śmietankę i sok z pomarańczy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Wykonanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu a naprawdę smak powala, warto spróbować !! Smacznego 🙂
Hej, trochę zaskakujące, ale świetne połączenie. Niecodzienny smak zupy. Brawo!