Korzeń mniszka lekarskiego. Napar i jego właściwości.

Korzeń mniszka lekarskiego już od dawna był używany w zielarstwie dzięki swoim właściwościom uznawany jest jako superfoods. Chociaż część z Nas uważa go za chwast i często myli z mleczem polnym. Jednak te dwie rośliny różnią się od siebie. Po pierwsze mniszek jest jadalny, po drugie różnią się też wyglądem mniszek lekarski posiada kilka łodyg, które wystają z jednego miejsca, są pozbawione liści i zakończone jednym kwiatem a mlecz polny rośnie na jednej łodydze a ma kilka kwiatów. Skoro już wiecie jak rozpoznać tą roślinę to teraz warto by było przyjrzeć się jej właściwościom. Zapraszam 🙂

Korzeń mniszka lekarskiego. Właściwości.

Mniszek lekarski swoje właściwości lecznicze zawdzięcza dużej ilości minerałów i witamin, które w sobie zawiera. Bogaty jest w magnez, potas, krzem, żelazo oraz witaminy A, C, D oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera przeciwutleniacze oraz flawonoidy. Właściwości jakie dzięki temu posiada to:

– wpływa na powstawanie większej ilości kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie oraz metabolizm oraz minimalizuje powstawanie zaprać
– pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz oczyszcza i pomaga w pracy wątrobie
– jest stosowany w leczeniu reumatyzmy dzięki swoim działaniom przeciwzapalnym
– działa moczopędnie oraz dezynfekuje układ moczowy
– obniża ciśnienie, cholesterol oraz poziom cukru we krwi
– wpływa na pracę nerek, działa przeciwskurczowo oraz zapobiega powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym
– zwalcza brodawki i kurzajki, przyspiesza gojenie ran
– wzmacnia odporność.

Mimo tego iż mniszek lekarski ma tyle właściwości leczniczych ma też przeciwskazania. Przed spożyciem naparu bądź jakiegokolwiek produkty z mniszkiem osoby, które borykają się z pewnymi problemami powinny skonsultować to z lekarzem. Do takich problemów zaliczamy:
– alergię
– niedrożność jelit
– wrzody żołądka i dwunastnicy
– niedrożność dróg żółciowych lub stany zapalne
– ropniaki pęcherzyka żółciowego
– nadmierne wydzielanie soków żołądkowych.

Napar z korzenia mniszka.

Sam napar jak w przypadku prawię każdego zioła robi się tak samo. Do jego przygotowania będziemy używać suszonych i już lekko rozdrobnionych korzeni. Do szklanki wsypujemy 2 łyżki korzenia i zalewamy wrzącą wodą. Szklankę przykrywamy i zaparzamy przez około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy i możemy już pić. Zaleca się spożywanie naparu 2-3 razy dziennie.

Mam nadzieję, że już teraz wiecie dlaczego warto tą roślinę zbierać i suszyć a nie traktować jako chwast, wyrywać i wyrzucać. Nie tylko korzeń mniszka lekarskiego używamy lecz też kwiaty mniszka lekarskiego można z nich również robić napar. Uważam, że warto mieć go w domu i stosować 🙂


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.