Klopsiki w sosie z brązowymi pieczarkami.

Dzisiaj mam ochotę na klopsiki. Szybkie i proste w wykonaniu. Dodatkowo w jednym z moich ulubionych sosów – pieczarkowym. Tym razem postanowiłem sięgnąć po brązowe pieczarki. I powiem Wam, że w tym daniu wszystko współgra. Palce lizać 🙂 Zapraszam 🙂

Klopsiki. Składniki:


– Mięso mielone wieprzowe 500 g wołowe 500 g
– Jajko 1 szt.
– Pieczarki brązowe 500 g
– Cebula 3 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Bulion warzywny 1.5 l
– Mąka 5 łyżek
– Sos sojowy 100 ml
– Kurkuma 1 łyżeczka
– Papryka słodka 1 łyżeczka
– Majeranek 2 łyżeczki
– Natka pietruszki 1 pęczek
– Sól i pieprz do smaku
– Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jak wspomniałem to danie wykonuje się łatwo i szybko. Więc do działań!

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplastry.

Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy cebule oraz czosnek. Podsmażamy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem raz na jakiś czas mieszając przez 10 minut.

W między czasie przygotujemy mięso na klopsiki. Oba mięsa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, paprykę, majeranek oraz posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wszystko mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Odstawiamy na bok aż wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźnią.

A my wracamy do naszego sosu. Teraz gdy nasze pieczarki się podusiły dodajemy do nich mąkę i mieszamy wszystko aby mąka się połączyła z płynem, który oddały pieczarki. Następnie wlewamy powoli cały czas mieszając bulion. Dalej gotujemy sos przez około 5 minut.

Gdy sos się gotuje przygotowujemy klopsiki z naszej masy mięsnej. Formujemy je w rękach ( łatwiej będzie Wam to zrobić jak zmoczycie wodą ręce). Przygotowane klopsiki układamy na desce.

Następnie do naszego gotującego się sosu dodajemy kurkumę oraz sos sojowy. Mieszamy wszystko i dodajemy do sosu klopsy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut na średnim ogniu.

I po tym czasie nasze danie jest gotowe:) Można podawać klopsiki z sosem w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Smaczego!!

Czy widzieliście już przepis na zupę krem z batatów? Tam też przygotowywałem klopsiki ale z mięsa z indyka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *