Klasyczne penne carbonara bez śmietanki.

Penne carbonara chyba każdy zna to danie jednak nie każdy wie, że klasycznie przygotowuje się je bez użycia śmietanki. W ciągu tygodnia nie mamy za dużo czasu na przygotowanie obiadów więc z pomocą przychodzi kolejna propozycja na szybki obiad. Zapraszam 🙂

Do przygotowania penne potrzebujesz ( 4 porcje ):


– Makaron penne 500 g
– Boczek w plastrach wędzony 150 g
– Parmezan starty 200 g
– Jajka 4 szt

Penne carbonara, sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego makaronu zaczniemy od zrobienia chpisów z boczku. Potrzebujemy 50 g boczku ( oczywiście tego w plastrach). Na jeden kawałek papieru do pieczenia układamy boczek i przykrywamy go drugim kawałkiem papieru. Następnie wkładamy go na patelnie i smażymy na średnim ogniu. Aby nasze chipsy były chrupiące stawiamy na nie (podczas smażenia garnek z wodą ). Smażymy około 5 minut, następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

Chipsy gotowe czas na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podczas odcedzania zostawiamy sobie mniej więcej pól szklanki wody, w której gotował się makaron.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę boczku pokrojonego w kostkę. A w między czasie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy starty parmezan. ( zostawcie sobie odrobinę parmezanu na posypanie dania przed podaniem). Dokładnie mieszamy.

Gdy boczek Nam się podsmażył na patelnie dodajemy makaron oraz pozostawioną wodę. Mocno wszystko podgrzewamy i wyłączamy ogień. Następnie dodajemy nasze jajka z parmezanem i wszystko dokładnie mieszamy uważając aby jajka się nie ścięły. Makaron wykładamy na talerze dodajemy chipsy z boczku i posypujemy całość parmezanem. Oto nasze penne carbonara gotowe 🙂 Smacznego!!

Jeżeli ktoś ma ochotę na makaron bez mięsa, który się szybko robi to polecam sprawdzić makaron ze szpinakiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *