Kiszone zielone szparagi

O tym, że szparagi są zdrowe i niskokaloryczne pisałem już przy okazji zupy krem więc nie będę się powtarzał. Gdy jeszcze mamy do nich dostęp w sklepach warto sobie trochę ukisić aby pozostawiać sobie smak szparagów na zimę.

Do przygotowania kiszonych szparagów potrzebujesz ( 4 porcje ):
– szparagi 1000 g ( 230 Kcal )
– woda 2 litry ( 0 Kcal )
– sól 3 łyżki ( 0 Kcal )
– czosnek 4 ząbki ( 32 Kcal )
Łącznie Kcal: 262
Jedna porcja Kcal: 65,5

Sposób przygotowania:
Szparagi kisi się podobnie jak ogórki, myjemy odłamujemy zdrewniałą końcówkę i ustawiamy je pionowo w słoikach dodając do każdego ząbek czosnku. Przygotowujemy zalewę w 2 litrach wody rozpuszczamy 3 łyżki stołowe soli i wlewamy do słoików ze szparagami. Na pierwsze dwa dni nie dokręcamy słoików, po upływie tego czasu słoiki zakręcamy i odstawiamy najlepiej w chłodnie miejsce. Szparagi gotowe do jedzenie powinny być gotowe już po 2 tygodniach jednak moje czekają do zimy 🙂 Kiszone szparagi doskonale komponują się w rożnego rodzaju sałatkach i potrawach jednogarnkowych 🙂 Smacznego !!



Jeden komentarz

  1. Wyglądają smakowicie. Szkoda, że nie mam rosnących na działaczce. Trzeba chyba uzupełnić asortyment. Skoro nawet kisić je można!

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.