Kiszone zielone szparagi

O tym, że szparagi są zdrowe i niskokaloryczne pisałem już przy okazji zupy krem więc nie będę się powtarzał. Gdy jeszcze mamy do nich dostęp w sklepach warto sobie trochę ukisić aby pozostawiać sobie smak szparagów na zimę.

Do przygotowania kiszonych szparagów potrzebujesz ( 4 porcje ):
– szparagi 1000 g ( 230 Kcal )
– woda 2 litry ( 0 Kcal )
– sól 3 łyżki ( 0 Kcal )
– czosnek 4 ząbki ( 32 Kcal )
Łącznie Kcal: 262
Jedna porcja Kcal: 65,5

Sposób przygotowania:
Szparagi kisi się podobnie jak ogórki, myjemy odłamujemy zdrewniałą końcówkę i ustawiamy je pionowo w słoikach dodając do każdego ząbek czosnku. Przygotowujemy zalewę w 2 litrach wody rozpuszczamy 3 łyżki stołowe soli i wlewamy do słoików ze szparagami. Na pierwsze dwa dni nie dokręcamy słoików, po upływie tego czasu słoiki zakręcamy i odstawiamy najlepiej w chłodnie miejsce. Szparagi gotowe do jedzenie powinny być gotowe już po 2 tygodniach jednak moje czekają do zimy 🙂 Kiszone szparagi doskonale komponują się w rożnego rodzaju sałatkach i potrawach jednogarnkowych 🙂 Smacznego !!



1 komentarz

  1. Wyglądają smakowicie. Szkoda, że nie mam rosnących na działaczce. Trzeba chyba uzupełnić asortyment. Skoro nawet kisić je można!

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *