Kieszonki drobiowe z rukolą, fetą i orzechem włoskim.

Filety drobiowe są bardzo popularne w naszej kuchni, najczęściej w wersji kotletów. Ale czy filet drobiowy musi być nudy i zawsze taki sam? Moja kolejna propozycja to kieszonki drobiowe, w których wybór farszu ogranicza Twoja wyobraźnia.

Do przygotowania kieszonek potrzebujesz:

  • 5 piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • rukola ( ok. 30 g )
  • pieczarki ( ok. 100 g )
  • 2 małe cebule ( ok. 70 g )
  • ser feta ( ok. 100 – 120 g )
  • orzechy włoskie ( ok. 40 g )
  • ziemniaki ( ok. 500 g )
  • chrzan tarty ( ze słoiczka ) ( ok. 160 g )
  • natka pietruszki – do dekoracji
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżki oleju
  • masło ( ok. 75 g )
  • mąka ( ok. 110 g )
  • mleko ( ok. 300 ml )
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Podczas przygotowania tego dania potrzebujemy zgrać w czasie niektóre czynności, jednak uważam, że to łatwy i szybki sposób na obiad 🙂 Zaczynamy od zamarynowania fileta. Do małej miseczki dodajemy przyprawy: obie papryki, kurkumę, curry, sól, pieprz i mieszamy to z 2 łyżkami oleju. Wlewamy marynatę do miski z mięsem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min ( wiadomo czym dłużej zostawimy fileta w marynacie tym bardziej się z nią zaprzyjaźni i przejdzie jej smakiem ). W czasie gdy mięso się marynuje można zająć się przygotowaniem farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki przecinamy na pół, a następnie w plastry. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę 2-3 minuty, następnie dodajemy pieczarki i znów podsmażamy 2-3 minuty. Po tym czasie patelnie zestawiamy z ognia. Do miski wrzucamy wcześniej przepłukaną rukolę, ser feta i zawartość patelni. Wszystko razem mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gdy farsz mamy już gotowy wyciągamy zamarynowane mięso. Fileta nacinamy wzdłuż tak aby utworzyła się kieszeń w środku. Do kieszonki wkładamy wykonany farsz, bardzo dużo i dokładnie 🙂

Tak gotowe kieszonki smażymy na patelni grillowej na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut na każdą stronę. Podczas gdy kieszonki się smażą, obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki i gotujemy. Teraz już została nam tylko chwila na zrobienie sosu :). Masło rozpuszczamy w małym garnku na niewielkim ogniu, gdy się rozpuści dodajemy mąkę ( najlepiej przesianą bo wtedy uniknie się gródek w sosie ), następnie dodajemy mleko cały czas mieszając ( dobrze by było aby masło i mleko były w temperaturze pokojowej, dzięki temu też unikniemy gródek). Gdy wszystko zaczyna przybierać jednolitą konsystencje nie przestając mieszać dodajemy chrzan i zagotowujemy sos ( oczywiście każdy lubi inną gęstość, jak uważasz, że sos jest za rzadki dodaj więcej mąki lub jak za gęsty więcej mleka). Gdy wszystko jest już gotowe układamy kieszonkę na talerzu obok niej ziemniaki i mamy pyszny obiad ( moja propozycja podana jest na 4 – 5 porcji ). Smacznego !!

2 komentarze

  1. Super, same pyszne składniki. Moje ulubione 🙂 Bardzo ładnie wygląda. To już wiem co jutro przygotuję. Ale będzie niespodzianka 🙂 🙂

     
  2. Właśnie się zastanawiałam ” co by tu na obiadek na jutro”, a tu takie pyszności 🙂 Dzięki za podpowiedź !

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *