kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką.

Kapusta wigilijna to tradycyjna i obowiązkowa pozycja na naszych stołach wigilijnych. Nie znam nikogo kto by jej na święta nie przygotowywał. Przepisów na to danie jest tyle co ludzi, jedni siekają kapustę inni nie. Są też takie przepisy, w których autorzy proponują łączenie świeżej kapusty z kiszoną.

W mojej propozycji nie będziemy siekać kapusty, bigos ugotujemy tylko na kapuście kiszonej dodamy do niej grzyby i śliwkę. Zapraszam 🙂

Kapusta wigilijna. Składniki:


– Kapusta kiszone 3 kg
– Suszone grzyby 100 g
– Suszona śliwka 150 g
– Cebula 3 szt
– Przegotowana woda 1 l
– Ziele angielskie 5 – 6 szt
– Liść laurowy 3 – 4 szt
– Owoce jałowca 3 – 4 szt
– Ziarna pieprzu 5 – 6 szt
– Olej 2 łyżki
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

To już ostatni dzwonek na przygotowanie naszej kapusty wigilijnej, ponieważ będziemy ją gotować 3 dni. Zaczynamy.

Nasze gotowanie zaczniemy od grzybów. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą ( do tego używamy 0.5 l wcześniej przygotowanej wody ). Moczymy przynajmniej 30 minut.

Następnie zabieramy się za kapustę. Dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku ale nie płuczemy, bigos będzie lekko kwaśny. Odciśniętą kapustę przekładamy do garnka, wlewamy pozostałą wodę i gotujemy na średnim ogniu z przykrywką przez około 30 minut raz na jakiś czas mieszając.

W między czasie gdy nasza kapusta się gotuje obieramy cebulę i kroimy w piórka. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Po upływie 30 minut gotowania się kapusty dodajemy cebulę.

Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca i ziarna pieprzu. Dalej gotujemy mieszając raz na jakiś czas.

Teraz bierzemy się za grzyby. Odcedzamy je ale wody po ich moczeniu nie wylewamy przyda się do bigosu. W zależności jakie macie grzyby jeżeli użyliście samych kapeluszy warto je przekroić na pól, jeżeli macie grzyby już pokrojone to dajemy je do naszej kapusty. Gotujemy kolejne 20 minut.

Następnie suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do naszej kapusty.
Na sam koniec dodajemy wodę po moczeniu grzybów, zmniejszamy moc palnika na małą i tak gotujemy przez 1.5 – 2 godziny co raz mieszając.

Na drugi i trzeci dzień bigos należy ponownie zagotować i odstawić niech sobie dochodzi.
Co do przyprawiania solą i pieprzem polecam zrobić to dopiero trzeciego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą.

Trochę pracy trzeba wykonać ale warto, smak jest rewelacyjny! Nasza kapusta wigilijna już gotowa 🙂 Smacznego!!

A jeżeli jeszcze nie macie gotowych potraw na wigilie lub zastanawiacie się co przygotować to zapraszam do moich innych propozycji:
barszcz czerwony na zakwasie
kluski z makiem
placki z grzybami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *