Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem. Pyszne śniadanie!

Jajka zapiekane w kokilkach to moja kolejna propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tak na prawdę wszystkie dodatki do tego jajka można zmieniać wedle swojego gustu i chęci. Takie śniadanie jest moim zdaniem lepszą i bardziej urozmaiconą opcją jajka sadzonego. Zresztą sami spróbujcie i się przekonajcie. Zapraszam 🙂

Jajka zapiekane. Składniki:


– Jajka 4 szt.
– Boczek wędzony 8 plastrów
– Pomidor 1 szt.
– Papryka 1 szt.
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do przygotowania jajek zapiekanych będziemy potrzebowali czterech kokilek lub innych małych naczyń, których można używać w piekarniku.

Na początku przygotujemy warzywa. Pomidora oraz paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Następnie nasze kokilki smarujemy masłem i układamy po dwa plastry boczku ( tak aby zakryć dno oraz boki naczyń ) do każdej kokilki. Teraz na boczek wkładamy pokrojone wcześniej warzywa. A następnie wbijamy na nie po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem i tak przygotowane kokilki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10 minut lub do momentu aż zetnie się białko a żółtko będzie jeszcze płynne. I tak właśnie powstało nasze pyszne śniadanie, którym są jajka zapiekane 🙂 Smacznego!

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.