Hummus z pieczoną papryką. Pasta śniadaniowa.

Hummus chyba każdy zna i chociaż raz w życiu próbował. Pasta popularna na Bliskim Wschodzie, najczęściej używana do pieczywa lub jedzona z warzywami pokrojonymi w słupki. Ja dziś można powiedzieć lekko modernizuje klasyczny hummus, dodaje pieczoną paprykę. Uważam, że również genialnie smakuje takie połączenie. A Wy jesteście ciekawi jak wyszło? Zapraszam 🙂

Hummus z pieczoną papryką. Składniki:


– Ciecierzyca 300 g ( może być do namoczenia, ja używałem ze słoika )
– Papryka czerwona 2 szt
– Czosnek 2 ząbki
– Sok z cytryny 2 łyżki
– Pasta Tahini 3 łyżki
– Oliwa z oliwek 4 łyżki
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jeżeli decydujecie się na suchą ciecierzyce to musicie ją namoczyć przez 12h, następnie gotować około godzinę. Lub możecie użyć tak jak ja aby zaoszczędzić czas ciecierzycę ze słoika lub puszki.

Gdy mamy gotową ciecierzycę zabieramy się za przygotowanie papryki. Myjemy ją, przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Po tym czasie zostawiamy do przestudzenia.

Gdy mam już przygotowaną również paprykę zostaje nam najprostszy a zarazem ostatni etap przygotowania naszej pasty.
Wszystkie składniki czyli ciecierzycę, paprykę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę z oliwek przekładamy do pojemnika blendera doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na jednolitą, gładką masę.

I tak właśnie powstał nasz hummus z pieczoną papryką. Smacznego!

A Wy wolicie bardziej standardowy hummus czy z dodatkami? Dajcie znać jaki jest Wasz ulubiony 🙂

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *