Dziś przygotowałem dla Was bardzo smaczne i aromatyczne danie a jest nim gulasz z jelenia. Bardzo lubię dziczyznę gdyż jest bardzo delikatna, chuda oraz zdrowa. A w połączeniu z leśnymi grzybami i rozmarynem wprawia w zachwyt. Podczas gotowania gulaszu cały dom pachnie lasem. Jesteście ciekawi jak go przygotować? Zapraszam 🙂

Gulasz z jelenia. Składniki:
Marynata:
– Czerwone wino wytrawne 250 ml
– Ocet winny 2 łyżki
– Sos sojowy 3 łyżki
– Ziarna jałowca 6-8 szt.
– Czosnek 5 ząbków
– Ziele angielskie 5 szt.
– Liść laurowy 4 szt.
– Goździki 4 szt.
– Papryka słodka i ostra po 1 łyżeczce
– Świeży rozmaryny 3 łodygi
– Olej 7 łyżek

Gulasz:
– Mięso z jelenia ok. 1kg
– Suszone grzyby ( podgrzybek, borowik, maślak ) 150 g
– Cebula 2 szt.
– Por 1 szt. ( tylko biała część )
– Cynamon 2 laski
– Konfitura z żurawiny 3 łyżki
– Świeży rozmaryn 4 łodygi
– Mąka, olej
– Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od zamarynowania mięsa, które najpierw myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ja na kawałki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce aż połączą się ze sobą. Zalewamy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na 24h. Gdy mięso mamy przygotowane zostawiamy też na 24h suszone grzyby do namoczenia. W misce umieszczamy grzyby i zalewamy je ok. 500 ml wody ( ta woda przyda Nam się do gulaszu).
Następnego dnia marynowane mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowaniem gulaszu aby nabrało temperatury pokojowej. W między czasie grzyby gotujemy w zalanej wodzie. Następnie rozgrzewamy nie wielką ilość oleju na patelni i podsmażamy partiami dokładnie mięso z dwóch stron. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Do garnka również dodajemy cebulę pokrojoną w półplastry oraz pora pokrojonego w plastry. Do tego dodajemy ok. 100 ml pozostałej marynaty z mięsa. Dusimy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie do garnka dodajemy laski cynamonu oraz żurawinę. Dusimy kolejne 15 min. Następnie dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały ( sami zdecydujcie czy je kroicie czy dodajcie całe, tutaj macie dowolność ). Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeży rozmaryn i dusimy jeszcze przez 30 min. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia 😉 Smacznego!!
Gdybyście mieli ochotę na inne danie z dziczyzną w roli głównej to zapraszam na pieczony udziec z sarny. Przepis znajdziecie klikając tutaj.
A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.




Najnowsze komentarze