Gulasz z jelenia z grzybami i rozmarynem.

Dziś przygotowałem dla Was bardzo smaczne i aromatyczne danie a jest nim gulasz z jelenia. Bardzo lubię dziczyznę gdyż jest bardzo delikatna, chuda oraz zdrowa. A w połączeniu z leśnymi grzybami i rozmarynem wprawia w zachwyt. Podczas gotowania gulaszu cały dom pachnie lasem. Jesteście ciekawi jak go przygotować? Zapraszam 🙂

Gulasz z jelenia. Składniki:

Marynata:
– Czerwone wino wytrawne 250 ml
– Ocet winny 2 łyżki
– Sos sojowy 3 łyżki
– Ziarna jałowca 6-8 szt.
– Czosnek 5 ząbków
– Ziele angielskie 5 szt.
– Liść laurowy 4 szt.
– Goździki 4 szt.
– Papryka słodka i ostra po 1 łyżeczce
– Świeży rozmaryny 3 łodygi
– Olej 7 łyżek


Gulasz:
– Mięso z jelenia ok. 1kg
– Suszone grzyby ( podgrzybek, borowik, maślak ) 150 g
– Cebula 2 szt.
– Por 1 szt. ( tylko biała część )
– Cynamon 2 laski
– Konfitura z żurawiny 3 łyżki
– Świeży rozmaryn 4 łodygi
– Mąka, olej
– Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszej potrawy zaczynamy od zamarynowania mięsa, które najpierw myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ja na kawałki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce aż połączą się ze sobą. Zalewamy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na 24h. Gdy mięso mamy przygotowane zostawiamy też na 24h suszone grzyby do namoczenia. W misce umieszczamy grzyby i zalewamy je ok. 500 ml wody ( ta woda przyda Nam się do gulaszu).

Następnego dnia marynowane mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowaniem gulaszu aby nabrało temperatury pokojowej. W między czasie grzyby gotujemy w zalanej wodzie. Następnie rozgrzewamy nie wielką ilość oleju na patelni i podsmażamy partiami dokładnie mięso z dwóch stron. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Do garnka również dodajemy cebulę pokrojoną w półplastry oraz pora pokrojonego w plastry. Do tego dodajemy ok. 100 ml pozostałej marynaty z mięsa. Dusimy pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie do garnka dodajemy laski cynamonu oraz żurawinę. Dusimy kolejne 15 min. Następnie dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały ( sami zdecydujcie czy je kroicie czy dodajcie całe, tutaj macie dowolność ). Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeży rozmaryn i dusimy jeszcze przez 30 min. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia 😉 Smacznego!!

Gdybyście mieli ochotę na inne danie z dziczyzną w roli głównej to zapraszam na pieczony udziec z sarny. Przepis znajdziecie klikając tutaj.

A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.