Gulasz wieprzowy. Mój najlepszy i przepyszny przepis.

Gulasz wieprzowy to jedno z dań, które jadł chyba każdy. Ma swój charakter jest prosty w przygotowaniu i jest jednym z najlepszych dań mięsnych na obiad, moim skromnym zdaniem. Dziś chciałem Wam przedstawić gulasz w moim wykonaniu. Jest to mój najlepszy przepis jeżeli chodzi o to danie. Bardzo często do niego wracam. Gwarantuję, że i Wy będziecie go często przygotowywać. Zapraszam 🙂

Gulasz wieprzowy. Składniki:


– Szynka wieprzowa 1 kg
– Cebula 2 szt.
– Czosnek 3 ząbki
– Marchew 2 szt.
– Pomidory 2 szt.
– Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
– Seler naciowy 2 łodygi
– Czerwone wino wytrawne 100 ml
– Ziemniaki 4 szt. średnie
– Papryka słodka i wędzona po 1 łyżeczce
– Papryka ostra 1/2 łyżeczki
– Liść laurowy 3 szt.
– Tymianek suszony 1 łyżeczka
– Groszek mrożony 200 g
– Sos worcestershire 1 łyżka
– Mąka
– Olej
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania.

Jeszcze jednym atutem tego dania, o którym zapomniałem wcześniej napisać to fakt, że jesteśmy w stanie w całości wykonać je w jednym garnku. To co gotowi? Zaczynamy!

Mięso kroimy na kawałki ( wielkość wedle upodobań ). Następnie dodajemy do niego sól, pieprz oraz posypujemy delikatnie mąką i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Następnie wkładamy mięso tak, aby zakryło dno ale nie leżało na sobie. Jeżeli się nie zmieści na raz, po prostu zróbcie to partiami. Mięso obsmażamy z każdej strony. W między czasie obieramy czosnek i cebulę. Kroimy cebulę w piórka a czosnek siekamy.

Gdy mięso mamy przesmażone, przekładamy je do miski a do garnka dodajemy cebulę oraz czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry i dodajemy do garnka. Seler naciowy drobno kroimy i również dodajemy do garnka. Następnie kroimy pomidory ( dobrze było by gdyby wcześniej były obrane ze skórki ). Je również dodajemy do garnka razem z koncentratem pomidorowym. Wszystko mieszamy i smażymy około 5 minut.

Następnie do garnka dodajemy mięso oraz wino. Dodajemy sos worcestershire, liście laurowe oraz wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 min.

Po tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki ( wielkość również wedle upodobań ). Dodajemy je do gulaszu i gotujemy ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie możemy podawać i delektować się przepysznym smakiem. Tak właśnie powstał mój gulasz wieprzowy. Smacznego!!

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.