Guacamole z pomidorem i czerwoną cebulą.

Chyba większość z Was spotkała się z guacamole w klasycznej wersji. Ja dziś je przygotowałem troszeczkę urozmaicone. W takim zestawieniu idealnie komponuje się jako dodatek do pieczywa lub zamiennik sałatki/surówki do obiadu. Zresztą sami ocenicie jak spróbujecie. Zapraszam 🙂

Guacamole. Składniki:


– Awokado dojrzałe 1 szt.
– Sok z 1 limonki
– Cebula czerwona 1 szt.
– Pomidor 1 szt.
– Świeża kolendra
– Sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Za co jeszcze uwielbiam guacamole? Za prostotę i szybkość wykonania.
Zanim przejdziemy do przygotowania musicie pamiętać jeszcze o jednej ważnej zasadzie. Mianowicie awokado musi być dojrzałe i na tyle miękkie abyście nie mieli problemu rozgnieść go za pomocą widelca. To co gotowi? Zaczynamy!

Przygotowanie zaczynamy od awokado. Przekrajamy je na pół, usuwamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ, który przekładamy do miski. Następnie dodajemy sok z limonki i je rozgniatamy widelcem. Gdy to już zrobiliśmy dokładnie myjemy pomidora i kroimy go w drobną kostkę, dodajemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i również dodajemy do awokado. Świeżą kolendrę drobno siekamy, przekładamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy aż nasze składniki się połączą a w między czasie doprawiamy solą do smaku. Teraz pozostało nam nic innego jak tylko się zajadać, bo nasze guacamole jest już gotowe!! Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.