Grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Prosta przystawka.

Dziś przedstawiam Wam propozycje na bardzo szybką przystawkę – grillowany camembert z konfiturą z wiśni. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu jednak uważam, że zaskoczy nie jednego waszego gościa. Grillowany ser po prostu rozpływa się w ustach a konfitura z wiśni podkręca niepowtarzalny smak.

Do przygotowania grillowanego camemberta potrzebujesz (1 porcja):


– Camembert 1 szt
– Konfitura z wiśni 2 łyżeczki

Składniki na konfiturę:
– Wiśnie 250 g
– Cukier 100 g

Grillowany Camembert, sposób przygotowania:

Przygotowanie naszej pysznej przystawki musimy rozpocząć od zrobienia konfitury z wiśni. Konfiturę można przygotować ze świeżych jak i mrożonych wiśni. Jeżeli używacie świeżych najpierw trzeba je wydrylować a jeżeli mrożonych to rozmrozić 🙂

Gdy wiśnie mamy przygotowane możemy przełożyć je do garnka i ustawić go na średni ogień. Chwilę gotując dodajemy cukier i dalej gotujemy do momentu połączenia się cukru z sokiem wiśni. Czym dłużej będziemy gotować tym konfitura będzie stawać się gęstsza. Więc to Wy zdecydujcie jak długo będziecie ją gotować. Pamiętajcie, że konfiturę możecie sobie przygotować wcześniej i przed podaniem odrobinę ją podgrzać w tym samym garnku.

Mamy już gotową konfiturę teraz już ostatni krok czyli grillowanie camemberta. Nie używamy żadnej marynaty, nasza przystawka ma być jak najbardziej naturalna. Będziemy wyczuwać czysty smak camemberta i słodko – kwaśniej konfitury z wiśni.

Rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią camemberta i pieczemy do momentu aż się zarumieni. Następnie przekręcamy ser na drugą stronę i również pieczemy do zarumienienia. Przekładamy na talerz, na górę sera dodajemy konfiturę i gotowe. Smacznego!!

Jeżeli będziecie mieli za dużo wiśni na konfiture polecam przygotować również pyszną sałatkę z wiśni, która też zaskoczy Waszych znajomych 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *