Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą.

Jedna z moich ulubionych propozycji na śniadanie czyli frittata. Lubie te włoskie danie dlatego, że można do niego dodać wszystko na co mamy ochotę. Robi się ją prosto i szybko. Pomysł na frittatę przedstawiałem już wcześniej tutaj, a dziś znów miałem na nią ochotę dlatego też postanowiłem się nią z Wami podzielić.

Do zrobienia frittaty potrzebujesz:
– jajka 5 szt. ( 390 kcal )
– boczniaki 30 g ( 10 kcal )
– kiełbasa 30 g ( 63 kcal )
– cebula 30 g ( 12 kcal )
– gorgonzola 20 g ( 71,2 kcal )
– olej 1 łyżka ( 88 kcal )
– sól i pieprz do smaku
– papryka słodka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Często nie mamy czasu na przygotowanie śniadania, dlatego frittata jest genialną propozycją na nie. Potrzebujemy patelni ( ja używam o średnicy 24 cm ) i 15 minut wolnego czasu. Zaczynam od pokrojenia cebuli w kostkę oraz boczniaków w dowolny sposób. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, chwile podsmażamy dodajemy boczniaki. W między czasie kroimy kiełbasę w kostkę i dorzucamy na patelni. Gdy nam się wszystko podsmaża wbijamy jajka do miseczki, roztrzepujemy energicznie aby nasze jajka się napowietrzyły, wtedy frittata będzie puszysta. Do jajek dodajemy połowę gorgonzoli oraz pieprz i sól. Wlewamy jajka na patelnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Gdy jajka się już trochę zetną na górę frittaty resztę gorgonzoli i dalej smażymy pod przykryciem. Frittata jest gotowa gdy jajka się zetną na górze. Wyciągamy z patelni dekorujemy czerwoną papryką i mamy gotowe pyszne śniadanie. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *