Frittata – czyli szybkie śniadanie !!

Nie każdy z Nas ma rano czas na to aby przygotować sobie śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dzięki niemu mamy siłę na cały dzień ale też reguluje nam układ trawienny.
Z naukowych badań wynika, że codzienne jedzenie śniadania pozwala unikać Nam groźnych chorób
( m.in. cukrzycy, chorób serca ).

Ale do rzeczy co to jest ta frittata i jak się ją robi ? 🙂
Frittata to jest nic innego jak omlet z dodatkami. Tradycyjna włoska, jest z dodatkami warzyw, a przy ich doborze ogranicza Nas tylko wyobraźnia. Smażona na patelni a potem dopiekana w piecu/piekarniku.

W mojej propozycji pójdziemy troszkę na skróty bo komu chce się rano przed pracą rozgrzewać piekarnik 🙂

Do zrobienia mojej frittaty potrzebujesz:
– 5 jajek
– 1 średnią cebulę ( ok. 30-40 g )
– 1/2 papryki czerwonej ( ok. 60-70 g )
– 1/2 papryki żółtej ( ok. 60-70 g )
– 3-4 małe pieczarki ( ok. 30 g )
– 3-4 pomidorki koktajlowe ( ok. 30 g )
– kilka listków rukoli
– olej
– pieprz, sól do smaku
– ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Do przygotowania frittaty będziemy potrzebowali niewielkiej patelni wraz z przykrywką ( ja używam patelni o średnicy 24 cm ). Na początek zaczynamy od warzyw: cebule kroimy w mała kostkę, natomiast paprykę w trochę większą, pieczarki oczyszczamy, przekrajmy na pól i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 i 1/2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulkę. Po 2 minutach podsmażania cebuli dodajemy paprykę, a po chwili pieczarkę i podsmażamy na małym ogniu. W między czasie myjemy jajka i wbijamy je do miski gdzie je roztrzepujemy np. widelcem. Jajka trzeba mieszać energicznie ponieważ wtedy do masy wejdzie więcej powietrza co pozwoli aby Nasza frittata była bardziej puszysta. Do jajek dodajemy sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa lekko się podsmażą ( trwa to ok. 5 min ) wlewamy do nich jajka, posypujemy ulubionymi ziołami i przykrywamy przykrywką. Smażymy na małym ogniu ok. 10 – 15 min ( ja wtedy zazwyczaj idę pod prysznic 🙂 ). Dzięki przykryciu frittata nam „urośnie” i stanie się puszysta, a dzięki małemu ogniowi nie spali się od spodu ( i właśnie to jest te obejście rozgrzewania piekarnika ). Frittata będzie gotowa gdy jajko na górze się zetnie. Wtedy wyciągamy ją z patelni na talerz. Kroimy na 4 części pomidorki koktajlowe. Na górę frittaty rozkładamy rukolę oraz pomidorki i gotowe. Smacznego !!

 

Jeden komentarz

  1. Dzięki za przepis, wypróbowałam ☺Smaczne, szybkie i niecodzienne. Dla tych co nie lubią rutyny i mogą popróbować coś innego 👏

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *