Francuska zupa cebulowa z białym winem.

Dziś przygotowałem francuskie danie. Proste, smaczne i rozgrzewające, a jest nim zupa cebulowa. Zupa ta idealnie nadaje się na chłodne dni a w przygotowaniu tez jest prosta, bo składa się z 3 składników plus dodatki w postaci grzanki z serem. Zresztą sami zobaczcie jak ją przygotować i jak smakuje. Zapraszam 🙂

Zupa cebulowa. Składniki:


– Cebula 1 kg
– Białe wino wytrawne 250 ml
– Bulion wołowy 1 l
– Masło ok. 30 g
– Oliwa z oliwek ok. 2 łyżki
– Sól i pieprz do smaku
– Bagietka
– Starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Zupa cebula w przygotowaniu jest na prawdę prosta, kilka czynności i możemy ją podawać. To co gotowi? Zaczynamy!

Na początek obieramy naszą cebulę i kroimy w cienkie półplastry. W miedzy czasie w garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się rozgrzeją do garnka dodajemy cebulę i smażymy ją mieszając przez 20 min lub do momentu aż cebula stanie się miękka a kolor zmieni się na lekko brązowy. ( jednak uważajcie aby jej nie przypalić )
Następnie do garnka dodajemy wino i gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion wołowy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
W między czasie gdy zupa się gotuje nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki i i posypujemy je serem. Gdy zupa się ugotowała możecie ją zmiksować na krem lub zostawić w takiej formie ( to już Wasz wybór, ja robię z niej zazwyczaj krem). Następnie przelewamy ją do żaroodpornych miseczek i układamy na nich po jednej kromce bagietki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 7 min lub do zarumienienia się grzanki i rozpuszczenia sera. Po tym wszystkim Nasza zupa cebulowa jest gotowa do podawania . Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.