filet z dorsza

Filet z dorsza w marynacie z brązowego cukru.

Dziś przygotowałem dla Was filet z dorsza w nietypowej marynacie bo jej składnikiem dominującym jest brązowy cukier. Gdy przygotujecie to danie sami zobaczycie jak wspaniale komponują się te smaki. Rybę w tej marynacie uzupełnia jeszcze salsa z awokado z nutką chili. Po prostu palce lizać! Zapraszam 🙂

Filet z dorsza. Składniki:

Do dorsza:


Filet z dorsza ok. 3 kg
– Brązowy cukier 4 łyżki
– Mielony kminek 5 łyżeczek
– Papryka słodka 4 łyżeczki
– Oregano 2 łyżeczki
– Czosnek 2 ząbki posiekane
– Świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka
– Sól 2 łyżeczki
– Oliwa z oliwek 4 łyżki

Do salsy z awokado:


– Awokado 2 szt.
– Pomidor 2 szt.
– Papryczka chili 1 szt.
– Sok z 1/2 limonki
– Świeża kolendra posiekana 1 pęczek
– Sól i pieprz do smaku
– Oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynamy od marynaty. W miseczce łączymy brązowy cukier, oliwę oraz przyprawy. Następnie marynatą nacieramy rybę i zostawiamy na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy zamarynowaną rybę przez 2-3 minuty z każdej strony.

W między czasie gdy ryba się smaży przygotujemy salsę. Awokado obieramy. I tak samo jak pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Papryczkę chili drobno siekamy i również dodajemy do miski. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki, oliwę oraz pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy.

Gdy rybę mamy usmażoną podajemy ją z przygotowaną salsą. I tak oto nasz filet z dorsza jest gotowy 🙂 Smacznego!!

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.