Dziś z mojej strony propozycja na niedzielny obiad, czyli filet w niestandardowej marynacie dzięki której jest kruchy i delikatny ale nie przesuszony.
Do przygotowania potrzebujesz (3 porcje) :
– Filet drobiowy 2 szt. ok. 350 g (423,5 kcal)
– ziemniaki 4-5 szt ok. 400 g (544 kcal)
– puszka zielonego groszku 240 g po odsączeniu (206,4 kcal)
– sok z 1 i 1/2 limonki (15,15 kcal)
– olej 2 łyżki (176 kcal)
– miód 1 łyżka (81 kcal)
– czosnek 1 ząbek (8 kcal)
– rozmaryn świeży ok. 7 g + 1 łodyga to dekoracji (10 kcal)
– mięta świeża do dekoracji
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 1464,05
Jedna porcja kcal: 488
Sposób przygotowania:
Filety kroimy w paski. W misce mieszamy sok z 1/2 limonki, miód, posiekany czosnek, rozmaryn, pieprz i sól. Dodajemy do tego paski mięsa i mieszamy, odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Teraz zajmiemy się ziemniakami: dokładnie je myjemy i oczyszczamy (ale nie obieramy), następnie kroimy je na ćwiartki i układamy na blaszce (można posypać je ulubionymi ziołami). Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy ziemniaki i pieczemy ok 1 – 1,5 godziny. Gdy filet zaprzyjaźni się już z marynatą dokładamy go do piekarnika (obok ziemniaków) tylko, że w naczyniu żaroodpornym ale bez przykrycia – pieczemy ok 35-45 min. Gdy filet i ziemniaki się pieczą przygotowujemy groszek. Przesypujemy go z puszki na sito i dokładnie płuczemy, następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Osuszony groszek mieszamy razem z sokiem z 1 limonki. Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy groszek i podsmażamy przez około 5-7 minut cały czas mieszając. Kawałki fileta podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz groszkiem.
Smacznego 🙂
Jedzonko… pychotka. Użyłam świeżego groszku, myślę, że wyszło równie smacznie 🙂