figi w karmelu

Figi w karmelu z octem balsamicznym.

Dziś mam dla Was niecodzienny deser w którym główną role będą odgrywały figi. A w zasadzie figi w karmelu. Zapytacie jaki to deser jak do słodkiego dodaje ocet? Przyznam się Wam, że sam byłem nie do końca przekonany jak pierwszy raz zobaczyłem ten przepis. Jednak postanowiłem sprawdzić jak będzie to smakować. I wiecie co? Po spróbowaniu go pierwszy raz po prostu się w nim zakochałem. Byłem w szoku, że połączenie figi z karmelem i octem da taki smak. Teraz gdy jestem w sklepie i mam okazje kupić świeże figi od razu przygotowuje ten deser. Ale dość suchego gadania 🙂 Wy koniecznie spróbujcie tego przepisu! Mam nadzieję, że tak jak ja będziecie pozytywnie zaskoczeni. Zapraszam 🙂

Figi w karmelu. Składniki:


– Czarne figi 3 szt.
– Cukier 6 łyżek
– Gałązka rozmarynu ( bez listków ) 1 szt.
– Masło 50 g.
– Cukier 6 łyżek
– Cukier puder
– Ocet balsamiczny
– Woda
– Skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

To co gotowi na przygotowanie pysznego deseru? Nie zajmie on Nam więcej niż 20-25 minut. Startujemy!!

Na początek na talerzu ustawiamy trzy figi w rzędzie i przebijamy ich górną cześć gałązką rozmarynu. Tak aby były nią ze sobą połączone i aby można było je przenieść trzymając za tą gałązkę. Następnie porządnie posypujemy nasze figi cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym. Zostawiam je tak na około 5 minut.

W między czasie przygotowujemy karmel oraz rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni. Do przygotowania karmelu będzie Nam potrzebna taka patelnia, którą bez problemu możemy później wsadzić do piekarnika. Jeżeli takiej nie macie to przygotujcie również mała blaszkę do pieczenia do której później przelejecie karmel.

Na patelnie dodaj 6 łyżek cukru i rozprowadź go równomiernie. Następnie na średnim ogniu czekaj aż zacznie się rozpuszczać. Gdy cukier zacznie się karmelizować zmniejsz ogień i obserwuj aby się nie przypalił. Gdy cukier się roztopi i uzyska ciemno bursztynowy kolor patelnie ściągamy z ognia. Dodajemy masło, które nie pozwoli naszemu karmelowi się spalić. Mieszamy karmel z masłem aż delikatnie zmieni barwę i się połączy. Następnie do karmelu dodajemy 50 ml octu balsamicznego i mieszamy. Gdy wszystko się połączy dodajemy odrobinę wody, aby karmel nie był za gęsty. Patelnie ustawiamy ponownie na mały ogień.

Do patelni z karmelem wstawiamy nasze figi oraz dodajemy marynatę z nich, która została na talerzu. Patelnia cały czas jest na małym ogniu a my przez 2 minutki polewamy łyżeczką figi od góry tym gorącym karmelem. Następnie patelnie z karmelem i figami przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni to do blaszki przełóżcie figi i przelejcie karmel z patelni. Blaszka potrzebuje w piekarniku trochę więcej czasu więc pieczemy w niej figi przez 15 min.

Po tym czasie deser jest gotowy. Wykładamy figi na talerz i oblewamy je karmelem. Na sam koniec ścieramy skórkę z cytryny i figi w karmelu gotowe! Smacznego !!

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube 🙂 i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.