Faszerowana dynia mięsem mielonym i kasztanami.

dynia faszerowana

Dziś w mojej propozycji faszerowana dynia jednak z nietypowym farszem, bo z dodatkiem kasztanów jadalnych. Mamy w tym okresie najlepszy sezon na dynie a tak jak wspominałem wcześniej tutaj, powinniśmy ją jadać częściej. Postanowiłem zaproponować do farszu kasztany z dwóch powodów. Po pierwsze jesień i zima to sezon na nie i są one dostępne w każdym supermarkecie. Po drugie i to był ważniejszy powód są zdrowe 🙂 Kasztany jadalne zawierają duże ilości witamin z grupy B, które odpowiadają za wzmacnianie układu odpornościowego i nerwy. Dodatkowo zawierają potas, który jak wiem odpowiada za obniżenie poziomu krwi. Dlatego też uważam, że gdy są dostępne warto po nie sięgać jako dodatek do wielu dań 🙂

Do przygotowania faszerowanej dyni potrzebujesz ( 4 porcje ):


– dynia 1400 g ( 392 kcal )
– kasztany jadalne 300 g ( 672 kcal )
– mięso mielone wieprzowe 500 g ( 1090 kcal )
– cebula 100 g ( 39,7 kcal )
– czosnek 10g ( 16 kcal )
– gorgonzola 50 g ( 53,5 kcal )
– pestki dyni 20 g ( 89,2 kcal )
– olej 1 łyżka ( 88 kcal )
– sól, pieprz do smaku
– ulubione zioła do mięsa mielonego
Łącznie kcal: 2440,4
Jedna porcja kcal: 610,1

Sposób przygotowania:

Dziś danie, którego przygotowania zajmie nam trochę więcej czas ale zobaczycie, że warto 🙂 Zaczynamy od kasztanów, które myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacinamy je na krzyż z wypukłej strony i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kasztany wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Obieramy je jeszcze ciepłe, łatwiej schodzi skórka 🙂 Gdy kasztany się pieką zabieramy się za dynie. Myjemy, osuszamy i przekrajmy ją na pól i wydrążamy nasiona i błony za pomocą łyżki. Następnie tą samą łyżką wybieramy trochę miąższu dyni aby zmieścił Nam się farsz ( miąższu nie wyrzucamy dodamy go do farszu ). Gdy nasze kasztany są gotowe wyciągamy je z piekarnika i wkładamy tam dynię, pieczemy przez 30 minut przy temperaturze 180 stopni.

Kasztany mamy obrane, dynia w piekarniku więc możemy wziąć się za farsz. Na patelni rozgrzewamy olej, w między czasie kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnie. Siekamy czosnek, również dorzucamy do cebuli. Pozostały miąższ z dyni kroimy w miarę możliwości w kostkę i dodajemy na patelnie. Na drugiej suchej patelni prażymy pestki dyni. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy mięso mielone, połowę gorgonzoli, uprażone pestki dyni, ulubione zioła, pieprz i sól i wszystko podsmażamy około 10 – 15 minut. Na sam koniec do farszu dodajemy obrane i pokrojone kasztany, wszystko mieszamy.

Upieczoną dynie wyciągamy z piekarnika i nakładamy do niej farsz uciskając aby cały wszedł. Gdy już uporamy się z farszem na samą górę układamy resztę gorgonzoli i wrzucamy naszą faszerowaną dynię ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 – 25 minut. Po tym czasie mamy pyszne i pachnące danie gotowe 🙂 Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *