Ekspresowe chili con carne po mojemu!

Wiedzieliście, że chili con carne jest potrawą, której nie jest znane dokładnie pochodzenie? Podobno jest to potrawa południowo amerykańska inspirowana kuchnią meksykańską. Ja dziś chciałbym Wam zaprezentować to danie jako szybki obiad, którego wykonanie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Jesteście ciekawi jak je przygotować? To zapraszam 🙂

Chili con carne. Składniki:


– Mięso mielone wołowe 400 g
– Pomidory w puszcze 1 szt.
– Czerwona fasola w puszcze 1 szt.
– Cebula 1 szt.
– Papryka chili 1 szt.
– Papryka czerwona 1 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Mielony kminek 1 łyżka
– Oliwa z oliwek
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebowali głębokiej patelni lub garnka, w zależności co macie pod ręką. To co zaczynamy! Czas start!

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka ( tutaj macie dowolność ), czosnek również obieramy i siekamy. Na patelnie lub garnek wlewamy oliwę i przyrumieniamy czosnek i cebulę. W między czasie kroimy czerwoną paprykę oraz siekamy papryczkę chili.

Pokrojone papryki dodajemy do patelni/garnka podsmażamy około 1-2 minutki i następnie dodajemy mielone mięso. Wszystko podsmażamy ok. 8 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory i fasolę. Doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.

Po tym czasie nasze danie możemy przekładać na głębokie talerze i od razu podawać. Nasze chili con carne jest gotowe. Smacznego !

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.