Domowy sos barbecue. Idealny na grilla.

Sezon na grillowanie uważam za rozpoczęty, dlatego dziś zaprezentuje Wam moją wersje sos barbecue. Idealnie nadaje się do dań grillowych ale nie tylko. Możecie go wykorzystać też do marynowania mięs ale też dobrze smakuje jako dodatek do kanapki. Zapraszam 🙂

Sos barbecue. Składniki:


– Sos worcestershire 100 ml
– Sos sojowy 3 łyżki
-Cukier brązowy lub palmowy 2 łyżki
– Miód 1 łyżka
– Ketchup 5 łyżek
– Ocet winny 1 łyżeczka
– Powidła śliwkowe 2 łyżki
– Mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki
– Woda 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Wbrew pozorem wykonanie sosu barbecue jest banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 10 minut.

Do małego garnka bądź rondelka wkładamy wszystkie składniki ( oprócz mąki ziemniaczanej i wody). Następnie na małym ogniu gotujemy nasz sos mieszając dokładnie wszystkie składniki. W między czasie w szklance mieszamy ze sobą na jednolitą masę mąkę ziemniaczaną i wodę.

Nasz sos gotujemy około 5 minut a na sam koniec dodajemy wymieszaną mąkę. Mieszając gotujemy jeszcze minutkę aż sos trochę zgęstnieje i już 🙂 Odstawiamy do wystygnięcia i nasz sos barbecue gotowy! Smacznego 🙂

Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy robicie sami taki sos, a może macie inny przepis na niego? Chętnie go poznam i spróbuje. A jeżeli planujecie grillować to polecam jeszcze przepis na karkówkę w wędzonej papryce.

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia i subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *