Dziś obchodzimy światowy dzień chleba, dlatego też postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb. Do niego proponuje też hummus, będzie to bardzo dobre połączenie na śniadanie 🙂 Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy dzień chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Mój chleb wykonałem z dwóch mąk: pszennej i orkiszowej, a Ty jeżeli chcesz możesz śmiało użyć tylko pszennej, ponieważ przepis jest uniwersalny.
Chleb
Do przygotowania chleba potrzebujesz:
– świeże drożdże 5 g ( 4,6 kcal )
– mąka pszenna 400 g ( 1456 kcal )
– mąka orkiszowa 150 g ( 480 kcal )
– ciepła woda 400 ml ( 0 kcal )
– cukier 2 łyżeczki ( 40 kcal )
– sól 2 łyżeczki ( 0 kcal )
– pestki z dyni 25 g ( 111,5 kcal )
– pestki słonecznika 30 g ( 233,7 )
Łącznie kcal: 2325,8
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Wszystko razem mieszamy aż pojawi się pianka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie pozostałe suche składniki ( dwie mąki, sól, pestki dyni i słonecznika ) mieszamy razem i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę ( można ręką albo łyżką jak kto woli). Odstawiamy ciasto na około 30 minut przykryte ściereczką aby mogło podrosnąć. W między czasie smarujemy blachę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę. Ten chleb doskonały jest po wystygnięciu a też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień 🙂
Hummus
Gdy nasz chleb się piecze mamy czas aby wykonać jakiś dodatek do niego 🙂 Ja jeżeli decyduje się na jedzenie chleba to najczęściej w towarzystwie jakieś pasty. Dziś zaproponuje Wam popularną pastę z Bliskiego Wschodu czyli hummus. Jak wiecie hummus przyrządza się ciecierzycy, która jest zalecana w domowym menu, ponieważ jest ona bogata w białko.
Do przygotowania hummus potrzebujesz:
– ciecierzyca puszka 400 g ( 460 kcal )
– sok z cytryny 1 łyżeczka ( 2 kcal )
– czosnek 1 ząbek 8 g ( 12 kcal )
– pasta tahini 5 łyżeczek ( 197,5 kcal )
– oliwa 1 łyżka ( 88 kcal )
– odrobinę wody
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 759,5
Sposób przygotowania:
Zrobienie pasty hummus w domu jest na prawdę proste, będziemy potrzebowali do tego blender i około 10 minut wolnego czasu 🙂 Ciecierzycę z puszki opłukujemy na sicie. Wrzucamy ją do pojemnika blendera, dodajemy oliwę i odrobinę wody i blendujemy na gładką masę. W między czasie dodajemy czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Gdy nasz hummus jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobiny wody. Na sam koniec przyprawiamy do smaku i gotowe 🙂 Smacznego !!
Najnowsze komentarze