Domowy burger z żurawiną i masłem orzechowym.

Dzisiaj mam dla Was propozycje łatwą i szybką a jest nim domowy burger. Chyba każdy z Nas chociaż raz jadł burgera na mieście. A co powiecie na burgera takiego zrobionego przez Was w domu? Podczas gdy przygotowujemy go sami możemy używać dodatków przez Nas ulubionych. Ja postawiłem na połączenie kotleta z mięsa wołowo-wieprzowego z żurawiną i masłem orzechowy. Jestem ciekawy czy przypadnie Wam do gustu 🙂 Zapraszam!

Domowy burger. Składniki:


– Bułki do hamburgerów – 4 szt
– Mięso wołowo-wieprzowe ( mielone ) 400 g
– Ser cheddar 4 plastry
– Sałata rzymska ( lub lodowa ) 8 liści
– Curry 1 i 1/2 łyżeczki
– Konfitura z żurawiny 4 łyżki
– Masło orzechowe 4 łyżki
– Sól i pieprz do smaku
– Olej

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszych burgerów zaczynamy od kotletów. Do mięsa dodajemy sól, pieprz oraz curry i dokładnie mieszamy. Formujemy z mięsa kolety o grubości około 2 cm. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju około 3-5 min z każdej strony.

W między czasie przygotujemy bułki. Podgrzewamy je w piekarniku lub tosterze do momenty, aż staną się chrupiące. Teraz mam jeszcze chwilkę więc myjemy i osuszamy liście sałaty.

Gdy mam przygotowane już bułki oraz kotlety możemy zacząć składanie naszych burgerów.
Spód każdej bułki smarujemy 1 łyżką żurawiny na nią układamy sałatę, kotlet oraz cheddar ( właśnie w takiej kolejności jak zapisałem ). Następnie ser smarujemy masłem orzechowym i układamy jeszcze jeden liść sałaty, wszystko przykrywamy górną częścią bułki.
I tak właśnie powstał nasz domowy burger! Smacznego!!

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *