Pudding chia to propozycja na śniadanie ale również dobrze sprawdza się jako deser. Dziś w odsłonie czekoladowej z nutką cynamonu i dodatkiem wiórek kokosowych. W przygotowaniu jest bardzo prosty, mieszamy wszystkie składniki i gotowe : ) Jedyny powiedzmy minus to taki, że musimy trochę poczekać aby go spróbować. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie go dzień wcześniej wieczorem, po całej nocy leżakowania będzie wyśmienity. Sami sprawdźcie 🙂
Pudding chia. Składniki:
– Mleko 500 ml
– Kakao 4 łyżki
– Cynamon 1 łyżka
– Miód 4 łyżki
– Nasiona chia 8 łyżek
Sposób przygotowania:
Z proporcji, które podałem wykonacie 4 porcje puddingu. To co gotowi? Zaczynamy 🙂
Tak jak wspomniałem na samy wstępie przygotowanie jest łatwe. Aby wykonać pudding będziemy potrzebowali jakiegoś naczynia. Obojętne czy to jest miska czy garnek, ważne aby mleko z dodatkami się w nim zmieściło.
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy kakao, cynamon i miód. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały gródki. Teraz dodajemy nasiona chia i ponownie wszystko mieszamy.
Tak przygotowany pudding przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia możemy się cieszyć jego rewelacyjnym smakiem.
Mówiłem, że proste? Nasz pudding chia jest gotowy! Smacznego!!
A jeśli podoba Wam się ten przepis to koniecznie sprawdźcie jeszcze jeden: Pudding z mlekiem kokosowym i truskawkami.
Będzie mi niezmiernie miło jak zostawicie po sobie ślad, komentarz czy Wam smakowało 🙂 a może macie jakiś swój ulubiony przepis na pudding? Dajcie znać, ja też go chętnie spróbuje 🙂
Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia i subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.
Najnowsze komentarze