Czekoladowe brownie z orzechami.

Wyobraźcie sobie ciasto, chrupiąca skórka a środek miękki wręcz ciągnący się. Słodkie, bardzo słodkie w środku kawałki czekolady i orzechów. Czujecie unoszący się zapach czekolady w całym domu? To właśnie czekoladowe brownie, proste w wykonaniu ale pyszne 🙂

Do przygotowania czekoladowego brownie potrzebujesz:
– Jajka 4 szt
– Masło 250 g
– Cukier 300 g
– Mąka 70 g
– Kakao 80 g
– Gorzka czekolada 2 szt ( 400 g )
– Mleczna czekolada 1 szt ( 200 g )
– Biała czekolada 1 szt ( 200 g )
– Ulubione orzechy garść

Sposób przygotowania:
Sami zobaczycie, że sposób wykonania jest prosty. Gorzką czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W między czasie do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Gdy masło wraz z gorzką czekoladą się rozpuści lekko je przestudzamy. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Podczas gdy masło jeszcze stygnie przygotowujemy resztę składników. Białą i mleczną czekoladę kruszymy ( ja użyłem do tego noża ) a orzechy w zależności od tego jakich używacie można zostawić całe lub też skruszyć ( ja używałem ziemnych i zostawiłem w całości ). Teraz do masy z jajek, cukru, kakao i mąki dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i mieszamy ( na tym etapie można jeszcze używać miksera ). Następnie dodajemy obie pokruszone czekolady i orzechy, wszystko mieszamy łopatką.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy nasze ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 30 minut. Po tym czasie nasze czekoladowe brownie jest gotowe 🙂

Pamiętajcie, że jest ono bardzo słodkie. Jeżeli jednak chcielibyście aby Wasze brownie nie było tak słodkie to po prostu dodajcie mniej białej i mlecznej czekolady. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *