Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia.

Gdy truskawki mam ogólnodostępne trzeba ten czas wykorzystać dlatego dziś propozycja na ciasto truskawkowe. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające dużej ilości składników i w dodatku bez pieczenia. Truskawka i bita śmietana jak dla mnie to jedna z najlepszych par, a dziś dołożymy jeszcze białą czekoladę i wiórki kokosowe. Uwierzcie mi ciasto znika ze stołu jeszcze szybciej niż się przygotowuje 🙂

Do przygotowania potrzebujesz:


– Biszkopty około 200 g
– Truskawki 500 g
– Biała czekolada 200 g
– Wiórki kokosowe 200 g
– Śmietanka 30% 500 ml

Ciasto truskawkowe, sposób przygotowania:

Lubie zjeść dobre ciasto jednak nie koniecznie lubię je przygotowywać a zwłaszcza piec, dlatego też staram się pokazać Wam, że ciasto bez pieczenia może też być bardzo smaczne ale i szybkie wykonaniu. Zaczynamy 🙂

Przygotowanie naszego ciasta zaczniemy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej. Następnie pozostawiamy aby przestygła. W tym czasie myjemy nasze truskawki i przekrajmy na pół.

Gdy truskawki mamy gotowe a nasza czekolada jeszcze stygnie ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno ( jeżeli ktoś preferuje bardzo słodkie ciasta to tutaj jest moment, w którym może dodać cukier ). Gdy mamy już ubitą śmietankę dodajemy porcjami do niej przestudzoną białą czekoladę ciągle mieszając. Następnie do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.

Zostały Nam dwie najważniejsze czynności, układanie i schładzanie 🙂

Na dnie tortownicy układamy pierwszą warstwę biszkoptów ( będą dwie warstwy). Następnie wykładamy 1/3 część przygotowanej masy i dokładnie rozprowadzamy po całym spodzie. Na masę układamy nasze truskawki a na nie drugą część masy. I powtarzamy czynności czyli ponownie układamy biszkopty i masę a na samą górę resztę truskawek.

Teraz nasze ciasto truskawkowe przekładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!!

A Wy oprócz ciasta co robicie jeszcze z truskawek? Ja proponuje jeszcze smoothie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *