Ciasto marchewkowe – proste w wykonaniu, idealne do kawy.

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto marchewkowe, wieczory coraz dłuższe i zimniejsze więc małe co nieco do kawy się przyda 🙂

Używacie czasami wyciskarki do soków i pijecie sok z marchwi? Jeżeli tak to co robicie z resztkami, wyrzucacie? Przecież można z nich zrobić wspaniałe ciasto.

Oczywiście ze świeżej marchwi też można, wystarczy ją zetrzeć i jeżeli jest „mokra” to wycisnąć.

Wszystkiego się dowiecie poniżej, zapraszam 🙂

Ciasto marchewkowe. Składnik:


– Mąka pszenna 450 g
– Marchewka ( świeża starta lub „resztki z wyciskarki” ) 500 g
– Cukier 400 g
– Jajka 4 szt
– Olej 250 ml
– Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
– Soda oczyszczona 2 łyżeczki
– Ulubione orzechy ( ja użyłem nerkowca ) 150 g

Sposób przygotowania:

Zabieramy się za przygotowanie. Na początek ustawiamy piekarnik na 170 stopni a zanim się nagrzeje działamy.

Do miski dodajemy jajka i cukier a następnie ubijamy na gładką masę. Powoli dodajemy olej i ponownie mieszamy.

Do ubitych jajek dodajemy marchewkę i orzechy ( mogą być pokrojone ale nie muszą, jak wolicie ) i mieszamy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy do momentu aż składniki się połączą.

I właśnie w tej chwili nasz piekarnik powinien się nagrzać. Więc przekładamy nasze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( ja użyłem tortownicy o średnicy 24 cm ). Pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka.

Nasze ciasto marchewkowe gotowe!! Smacznego 🙂

Lubisz szybkie w wykonaniu ciasta? Sprawdź przepis na brownie.

Jeżeli spodobała Ci się moja propozycja zostaw znak po sobie 🙂 w postaci komentarza. Zapraszam Cię również na Facebooka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *