Ciasto dyniowe z bitą śmietaną bez pieczenia.

ciasto dyniowe

Dziś przy niedzieli mam dla Was propozycje na ciasto dyniowe. Idealnie nadaje się na deser po obiedzie 🙂 Przy okazji wpisu zupa z dyni wspominałem dlaczego warto wprowadzić dynie do naszego menu. Ponieważ nie każdy przepada za daniami z dyni na obiad czy śniadanie dziś proponuje pyszny deser, którym na pewno zaskoczycie swoich domowników jak i gości 🙂

Do przygotowania ciasta dyniowego potrzebujesz:


– Dynia 600 g ( 168 kcal )
– Herbatniki 400 g ( 1412 kcal )
– Sok z pomarańczy 100 ml ( 45 kcal )
– Masło 100 g ( 716,8 kcal )
– Cynamon 1 łyżeczka ( 10 kcal )
– Śmietanka 30 % 1000 ml ( 2910 kcal )
– Cukier 2 łyżeczki ( 40 kcal )
– Czekolada gorzka 200 g ( 1004 kcal )
– Skórka z pomarańczy 1 łyżeczka ( 10 kcal )
– Żelatyna 10 g ( 6,1 kcal )
– Woda ( ciepła ) 60 ml
– Cukier waniliowy 1 łyżeczka ( 16 kcal )
Łączna liczba kcal: 6339,9

Sposób przygotowania:


Uwielbiam to ciasto za to, że się go nie piecze 🙂 Jednak jest jeden składnik, który upiec musimy i od niego własnie zaczniemy. Dynię układamy na blaszce ( można ją lekko skropić wodą aby się miąższ nie przypalał ). Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy dynię około 30 minut. Gdy nasza dynia się piecze zabieramy się za przygotowanie spodu naszego ciasta. Herbatniki kruszyny blenderem lub kraszerem do lodu. Następnie przekładamy je do miski dodajemy do nich sok z pomarańczy, cynamon i rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do tortownicy, ugniatając na równy spód. Tak przygotowane herbatniki odstawiamy do lodówki. Gdy już nasza dynia się upiecze i przestygnie to blendujemy ją na gładką masę dodając skórkę z pomarańczy i żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Dynie odkładamy do miski i dajemy jej ostygnąć do końca. Następnie bierzemy się za przygotowanie bitej śmietany. Do miski wlewamy 800 ml śmietany 30% i ubijamy na początku przez chwilę na wolnych obrotach a następnie już na najwyższych do momentu aż śmietana stanie się sztywna. Kolejnym krokiem jest połączenie naszej dyni z bitą śmietaną i przełożenie jej do tortownicy na herbatniki. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki. Został nam ostatni etap czyli polewa czekoladowa na górę ciasta 🙂 Do małego garnka wkładamy gorzką czekoladę i wlewamy 200 ml śmietanki, na małym ogniu podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się ze śmietanką. Gdy już czekoladowa polewa jest gotowa dodajemy ją na górę naszego ciasta i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie można serwować deser 🙂 Smacznego !! Dajcie znać jak wam poszło i czy smakowało 🙂

Ciasto dyniowe

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *