Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego z owocami. Pod ręką miałem ciasto francuskie i borówki, które teraz są ogólnodostępne to przygotowałem bułeczki z ciasta francuskiego. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie. Farszu czyli borówek wkładamy ile chcemy i ile uda Nam się upchnąć. Gotowi na bułeczki? Zapraszam 🙂

Bułeczki z ciasta francuskiego. Składniki:


– Ciasto francuskie 2 szt. ( ja użyłem tych po 575g )
– Borówki ok. 250 g
– Cukier 2 łyżki ( można pominąć )
– Mąka pszenna 2 łyżki
– Jajko 1 szt. do posmarowania gotowych do pieczenia bułeczek

Sposób przygotowania:

Przed przygotowaniem naszych bułeczek wyciągnijcie ciasto francuskie z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej (tak 30 min wcześniej).

W między czasie myjemy i osuszamy nasze borówki, przekładamy je do miski dodajemy cukier (lub nie) oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto nabierze pokojowej temperatury rozwijamy je na blacie i dzielimy na 8 równych kawałków. Na 4 kawałki układamy borówki na nie przykładamy drugi kawałek ciasta. Następnie zlepiamy kawałki ciasta ze sobą i tutaj jak już komu wygodnie albo robimy to widelcem albo palcami. Z drugim płatem ciasta francuskiego robimy tak samo.

Przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce robimy dwa delikatne nacięcia nożem na skos. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni przez ok 15-20 minut lub do momentu aż bułeczki będą złote.

I w taki oto właśnie sposób nasze bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami są gotowe! Mówiłem, że proste! Smacznego 🙂 Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowały 😛

Gdybyście mieli ochotę na inne wypieki z ciasta francuskiego to polecają się pieczone trójkąty z jabłkami, przepis znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.