Obiecuje Wam, to już ostatnie w tym roku 😀 ale nie mogłem się oprzeć. Dlatego prezentuje Wam bułeczki z brzoskwiniami z ciasta francuskiego. Pyszne, szybkie, bez zbędnych składników. Tak bym je określił. Do kawy jak znalazł a też myślę nikt nie pogardzi takim drugim śniadaniem w szkole czy pracy. Zapraszam 🙂
Bułeczki z brzoskwiniami. Składniki:
– Ciasto francuskie 2 szt.
– Brzoskwinie 4 szt.
– Cukier 1 łyżka
– Jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Sposób przygotowania:
Pamiętajcie aby przed przygotowaniem bułeczek wyciągnąć ciasto francuskie z lodówki tak aby nabrało temperatury pokojowej.
Gdy ciasto ma odpowiednią temperaturę rozwijamy je na blacie i kroimy na 8 kawałków. Czynność powtarzamy z drugim ciastem francuskim.
Brzoskwinie myjemy i kroimy (tutaj macie dowolność, jak pokroicie tak będzie dobrze). Następnie przekładamy je do miski i mieszamy z cukrem. Tak przygotowane brzoskwinie przekładamy na 4 kawałki ciasta ( więc przy dwóch ciastach, rozkładamy łącznie na osiem kawałków). Kawałkami ciasta, które zostały przykrywamy brzoskwinie i formujemy prostokątne bułeczki. Następnie na każdej z nich robimy dwa delikatne nacięcia nożem.
Teraz została Nam ostatnia czynność przed pieczeniem. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim nasze bułeczki. Przekładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy około 12-15 min lub do momentu aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
I tak oto powstają nasze pyszne bułeczki z brzoskwiniami. Smacznego! 🙂
A gdybyście mieli ochotę wsadzić do takich bułeczek coś innego niż brzoskwinie to polecam jabłka, przepis na takie bułeczki znajdziecie klikając tutaj.
A poniżej możecie zobaczyć jak je przygotować 🙂
Najnowsze komentarze