Sezon na różnego rodzaju grzyby w pełni, więc dzisiaj chciałem Wam zaproponować boczniaki. Dokładniej zupę z boczniaków a’la flaczki, która jest jedną z moich ulubionych. Dlaczego akurat taka potrawa? Ponieważ nie każdy wie, że boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Zawierają one związki, które obniżają poziom cholesterolu i cukru oraz niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo boczniaki chronią nasze komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się gdyż zawierają ergotioneinę ( przeciwutleniacz ). Dodatkowym atutem jest fakt, że boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Zalecanie jest więc regularne jedzenie boczniaków.
Do wykonania „flaczków” z boczniaków potrzebujesz ( 4 porcje ):
– boczniaki 500 g ( 165 kcal )
– seler 80 g ( 24 kcal )
– marchew 120 g ( 49,2 kcal )
– pietruszka 90 g ( 32,4 kcal )
– por 90 g ( 45,9 kcal )
– masło 30 g ( 215 kcal )
– woda 2 l
– papryka słodka 1 łyżeczka
– papryka ostra 1/2 łyżeczki
– liście lubczyku suszone 1 łyżeczka
– majeranek 1 łyżeczka
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 531,5
Jedna porcja kcal: 132,8
Sposób przygotowania:
Zupę z boczniaków robi się bardzo łatwo i szybko. Zaczynamy od grzybów, które dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Kroimy je w poprzek blaszek w paski. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. W tym czasie zajmujemy się warzywami. Seler, marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, natomiast pora myjemy i kroimy w plasterki. Gdy warzywa mamy gotowe, na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy je często mieszając aż zaczną się przyrumieniać. Przekładamy całość do gotujących się grzybów. Przyprawiamy wszystko obiema paprykami, majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 15 minut i gotowe 🙂 Proponuję przed podaniem zostawić zupę chociaż na godzinę aby smaki się zaprzyjaźniły. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego !!
Brzmi zachęcająco. Chętnie spróbuję 🙂
Dziękuje i zachęcam do wypróbowania 😉