Biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, zakwas na barszcz biały i żurek. Przepisy wielkanocne.

Święta coraz bliżej więc trzeba będzie coś przygotować, dlatego dziś mam kilka propozycji na przepisy wielkanocne 🙂
Wpis będzie troszkę dłuższy niż zawsze ale za to będzie więcej treści i nie jeden przepis a pięć 🙂 Gotowi? To zaczynamy!!

Chrzan tarty

Pewnie wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez niego i ja też do takich należę, dlatego już od jakiegoś czasu przestałem kupować go w słoiczkach w sklepie a sam trę.

Do przygotowania chrzanu potrzebujesz:
– Chrzan świeży 300 g
– Sok z cytryny 2-3 łyżki
– Wrząca woda 5 łyżek
– Cukier 1/2 łyżeczka
– Sól 1/2 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Chrzan obieramy i dokładnie myjemy, a następnie ścieramy go na tarce o drobnych oczkach ( lub jeżeli ktoś ma taką możliwość to używa do tego blendera). Do miski z chrzanem dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i wrzącą wodę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Ćwikła

To kolejny dodatek z tych moim zdaniem obowiązkowych, dlatego na moim stole gości nie tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie ale na różne inne okazje. Przygotowany wcześniej chrzan (jak go przygotować znajdziecie przepis powyżej) możemy użyć do zrobienia ćwikły 🙂

Do przygotowania ćwikły potrzebujesz:
– Buraki czerwone 1 kg
– Chrzan tarty 200-300 g ( zależy jaką moc ćwikły lubicie )
– Sok z jednej cytryny
– Cukier 2-3 łyżki
– Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny. Następnie studzimy. Pamiętajcie jednak aby obrać je jeszcze jak będą ciepłe, zajmie to mniej czasu i powinno to pójść łatwiej ( polecam założyć rękawiczki do obierania buraków bo potem ciężko odmyć ręce ). Gdy buraki wystygną ścieramy je na tarce na najgrubszych oczkach. Następnie dodajemy chrzan, cytrynę oraz cukier i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy i mamy ćwikłę gotową! Przechowujemy w lodówce.

Zakwas na barszcz biały

Święta Wielkanocne kojarzą się też z barszczem białym, który oprócz świąt bardzo rzadko gości na Naszych stołach. A może warto to zmienić? Robiliście kiedyś zakwas na barszcz? Jeżeli nie to spróbujcie a może wtedy przekonacie się aby robić go częściej.

Do przygotowania zakwasu na barszcz potrzebujesz:
– Mąka pszenna razowa typ 2000 10- 12 łyżek
– Woda przegotowana 1.2 l
– Czosnek 10 ząbków
– Liść laurowy 6 szt.
– Ziele angielskie 10- 15 ziaren
– Majeranek suszony 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:
Tak na prawdę przygotowanie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebujemy duży słoik do którego wrzucamy liść, ziele, majeranek i czosnek, a następnie wsypujemy mąkę i wlewamy wodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy. Mieszamy dwa razy dziennie do 7-8 dni. Do użycia nadaje się już po 5 dniach a gdy go przecedzimy możemy trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Zakwas na żurek

Jeżeli nie barszcz biały to może żurek? Od dzisiaj każdy kto czyta ten post nie musi kupować gotowych zakwasów, w których nie do końca jednak znamy skład.

Do przygotowania zakwasu na żurek potrzebujesz:
– Mąka żytnia razowa typ 2000 6 łyżek
– Woda przegotowana 500 ml
– Czosnek 5 ząbków
– Liść laurowy 3-5 szt
– Ziele angielskie 10 szt

Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek robi się tak samo jak na barszcz biały więc odsyłam do lektury kilka linijek wyżej 🙂

Pieczona biała kiełbasa

A teraz to co tygryski lubią najbardziej, czyli moja pozycja obowiązkowa jeżeli chodzi o dania wielkanocne. Biała kiełbasa podawana przez wielu na różne sposoby, a ja proponuje pieczoną w białym winie.

Do przygotowania pieczonej białej kiełbasy potrzebujesz:
– Biała kiełbasa 2 kg
– Białe wino ( najlepiej wytrawne ) 400 ml
– Musztarda 4 łyżeczki
– Chrzan tarty 3 łyżeczki
– Sos sojowy 4 łyżki
– Miód 1 łyżka
– Majeranek suszony 2 łyżeczki
– Rozmaryn świeży 4 łodygi
– Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Uwielbiam białą kiełbasę i zjem ją pod każdą postacią, ale przygotowana w taki sposób jest genialna i wcale się przy niej nie napracujemy. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składnik mieszamy ze sobą. Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy marynatą, na górę kładziemy rozmaryn i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny, przez 50 minut z przykryciem a potem już bez. W całym domu będziecie czuli ten genialny zapach! Smacznego!!

Na dziś to tyle, ale przepisy wielkanocne się nie kończą jeszcze i przed świętami pojawią się więc bądźcie czujni 🙂

A Wy jakie macie potrawy bez których święta nie mogą się odbyć?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *