Bazylia – zastosowanie nie tylko w kuchni.

Bazylia roślina pochodząca z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś jest jednak uprawiana na całym świecie i to w około 150 odmianach!

W Polsce najbardziej popularne są dwie odmiany:

– bazylia pospolita – charakteryzuje się intensywnie zielonymi liśćmi, a także ma też bardzo charakterystyczny zapach ( taki trochę goździkowy ) oraz smak ( korzenny, słodko – pikantny).
– bazylia cytrynowa – doskonale nadaję się do przyprawiania rybnych potraw dzięki swojemu cytrusowemu aromatowi. Dobrze pasuje również do sałatek owocowych, twarogów czy owoców morza.  

Bazylia jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni. Jest między innymi głównym składnikiem włoskiego pesto oraz wyśmienitym dodatkiem do spaghetti pomidorowego. Mimo jej popularności, nie każdy wie jakie ma właściwości i jak może wpłynąć na nasze zdrowie.
Jest to kolejna roślina, która działa przeciwwirusowo, a to za sprawą olejków eterycznych, które znajdują się w jej liściach. Dlatego też warto ją stosować jako napar przy przeziębieniach.
Osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy poleca się włączenie bazylii do swojej diety, gdyż jej właściwości powodują pobudzenie układu trawiennego w naszym organizmie oraz zapobiegają skurczom żołądka. Mimo pomocy w zrzucaniu kilogramów, bazylia jest także stosowana jako środek zwalczający brak apetytu.
Wywarem z bazylii można płukać gardło, co pomaga w zatrzymywaniu kaszlu. Dodatkowo dentyści polecają płukanie ust wywarem po zabiegach stomatologicznych, ponieważ bazylia ma właściwości łagodzące.
Bazylia jest też kolejną rośliną, która działa antystresowo, pomaga zwalczyć bezsenność i nadpobudliwość. Kąpiel z dodatkami olejków eterycznych z bazylii pozwala zrelaksować się a także zmniejszyć stres po ciężkim dniu. Dodatkowo jest składnikiem kremów na trądzik młodzieżowy.
Z racji nadchodzącego sezonu na różne gryzące owady, warto wiedzieć, że sok z liści bazylii można stosować w przypadku pogryzienia przez insekty, łagodzi objawy oraz wspomaga gojenie się zmian.

Bazylię używamy do sałatek, pasztetów, twarogów, jajek, omletów, zup, sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, wywarów i mięs mielonych. Dodajemy z umiarem do potraw pod koniec gotowania .

Warto znaleźć miejsce w doniczce lub ogrodzie na tą wspaniałą roślinę! Jestem przekonany, że bazylia przyda się każdemu w kuchni, a dodatkowo stosowanie jej w formie między innymi olejków eterycznych, pozwoli zadbać o zdrowie. Pamiętajcie, że liście wyrośniętej bazylii można wysuszyć i używać jej przez cały rok 😊





2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *