Barszcz wigilijny na zakwasie. Prosty w przygotowaniu.

Święta tuż tuż powoli zaczynamy przygotowania i planowanie co pojawi się na naszych świątecznych stołach. Jedną z moich propozycji na święta jest tradycyjny barszcz wigilijny. Przygotujemy go na warzywnym bulionie z dodatkiem zakwasu buraczanego i wywaru z suszonych grzybów.

Osobiście uwielbiam właśnie taki barszcz i robię go nie tylko na święta. Dzięki zakwasowi buraczanemu ma swój oryginalny smak a dodatkowo wywar grzybowy sprawi, że poczujemy świąteczny klimat w całym domu.

Kolejnym plusem takiego barszczu jest fakt, że kiszone buraki są bardzo zdrowe. Między innymi oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają pracę nerek i wątroby.

Pamiętajcie, że zakwas buraczany można zrobić z wyprzedzeniem 2-3 tygodniowym, jeżeli jednak nie zdążycie tak wcześnie to po 5-6 dniach od zrobienia też się nadaje. Zaczynamy działać 🙂

Barszcz wigilijny. Składniki ( 4-6 porcji):

Na zakwas:
– Buraki 0,5 kg
– Czosnek 2-3 ząbki
– Liść laurowy 2 szt
– Ziele angielskie 2 szt
– Woda przegotowana ( ostudzona ) 600 ml
– Sól 1/2 łyżeczki

Na bulion warzywny:
– Marchewka 2 szt
– Pietruszka 1 szt
– Seler 1 szt ( mały)
– Por 1 szt
– Czosnek 1 ząbek
– Liść laurowy 1 szt
– Ziele angielskie 4 szt
– Ziarno pieprzu 4 szt
– Woda 1 litr
– Sól 1 łyżeczka
– Lubczyk suszony 1 łyżeczka

Na wywar grzybowy:
– Suszone grzyby 20 – 30 g
– Woda 400 ml

Do barszczu dodatkowo:
– Majeranek 1 łyżeczka
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nasze przygotowanie zaczynamy od zrobienia zakwasu buraczanego ( jeżeli go masz oczywiście pomijasz ten etap)

Buraki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plastry i przekładamy do słoika. Dodajemy obrany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Zalewamy wszystko wodą do przykrycia buraków. Zakrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Przez ten czas kiszenia się zaglądamy do naszych buraków, jeżeli pojawi się piana musimy zebrać ją łyżką. Zakwas buraczany jest gotowy gdy ma bardzo ciemną barwę. Gdy już buraki nam się ukisiły przecedzamy zakwas do czystego słoika zakręcamy i przechowujemy w lodówce a buraki możecie wykorzystać np. do sałatki.

Gdy nasz zakwas czeka sobie w lodówce na dzień w którym zdecydujemy się na przygotowanie barszczu, musimy zabrać się jeszcze za grzyby.

Dzień przed robieniem barszczu grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy wodą zostawiamy tak na noc ( a najlepiej na 24 godziny ).

W końcu przyszedł ten dzień! Przygotowujemy barszcz na wigilie.
Zaczynam od moczonych grzybów. Przekładamy je do małego garnka razem z wodą, w której się moczyły i gotujemy pod przykryciem do momentu aż grzyby będą miękkie. Następnie odcedzamy je przez sitko, wywar zostawiamy a grzyby możecie wykorzystać np. do uszek.

Teraz bierzemy się za bulion warzywny. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Następnie przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy wodą i dodajemy pora, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól oraz lubczyk. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika do najmniejszej i tak gotujemy przez około 1.5 godziny. Pamiętajcie aby bulion gotować pod przykryciem. Gdy nasz wywar jest gotowy przecedzamy go przez sitko a warzywa możecie wykorzystać np. do sałatki jarzynowej.

Teraz musimy wszystko połączyć w nasz barszcz. A więc do bulionu dodajemy wywar grzybowy. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy zakwas buraczany i podgrzewamy. (Pamiętajcie żeby w momencie podgrzewania barszczu nie zagotować go bo jest duże ryzyko, że starci Wam kolor.) Na sam koniec dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem.

Czujecie już ten zapach świąt? Nasz barszcz wigilijny gotowy! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *