Barszcz biały na zakwasie. Idealny na Wielkanoc!

Barszcz biały to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Święta już coraz bliżej więc i ja postanowiłem podzielić się z Wami moim barszczem robionym na domowym zakwasie. Tak przygotowany barszcz jest przepyszny i aromatyczny. W parze z jajkiem i białą kiełbasą moim zdaniem jest niezastąpiony przy wielkanocnym stole. Nie jest w trudny w wykonaniu a swoim smakiem zaskoczy każdego. Zapraszam 🙂

Barszcz biały. Składniki:


– Boczek wędzony 300 g
– Biała kiełbasa 500 g
– Marchewka 2 szt.
– Pietruszka 1 szt.
– Por 1 szt. ( tylko biała część )
– Seler 1/2 szt.
– Woda 1 l
– Domowy zakwas na barszcz biały 500 ml
– Ugotowane jajka

Sposób przygotowania:

Przygotowanie barszczu zaczynamy od pokrojenia boczku. Skórę odcinamy, nie będzie Nam potrzebna. Następnie boczek kroimy w kostkę lub paski ( to zależy od Was ). Pokrojony boczek podsmażamy w garnku ( bez tłuszczu, ma się on wytopić z boczku). W między czasie obieramy białą kiełbasę z osłonek.
Gdy podsmażymy boczek dodajemy do garnka białą kiełbasę, wszystko zalewamy litrem wody i gotujemy przez 10 min pod przykryciem.
Teraz gdy mamy chwilę przygotujemy sobie warzywa. Obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki ( pamiętajcie, że warzywa po ugotowaniu nie będą Nam potrzebne, więc możecie je wykorzystać to czegoś innego na przykład sałatki jarzynowej).
Po 10 minutach białą kiełbasę wyciągamy na talerz ( tam poczeka na swoją kolej ). Następnie do garnka dodajemy warzywa. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut lub do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy je. Zmniejszamy ogień i do garnka dodajemy zakwas. Pamiętajcie aby przed dodaniem zakwasu przecedzić go przez grube sito. Tak aby pozbyć się ziela angielskiego, liści laurowych oraz czosnku ale żeby mąką została w zakwasie. Po dodaniu zakwasu mieszamy Nasz barszcz i zagotowujemy. Powinien on lekko zgęstnieć dzięki mącą oraz nabrać lekko kwaskowatego smaku. Po zagotowywaniu barszcz zdejmujemy z palnika.
Teraz możemy podawać! Ugotowaną białą kiełbasę kroimy w plastry i układamy w głębokich talerzach, dodajemy również ugotowane jajka przekrojone na pół i całość zalewamy gorącym barszczem. I tak oto powstał przepyszny barszcz biały na zakwasie.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakował. Dajcie znać w komentarzach! I napiszcie czy u Was na Święta Wielkanocne jada się barszcz biały czy żurek?

Jeżeli jeszcze nie zrobiliście zakwasu to jeszcze spokojnie zdążycie przed Wielkanocą przepis znajdziecie poniżej:

A może nie jesteście zwolennikami ani barszczu białego ani żurku? Jeżeli tak to przygotujcie na Wielkanoc zupę chrzanową w kremie. Przepis znajdziecie tutaj: Zupa chrzanowa.

A jeżeli szukacie jeszcze innych inspiracji na potrawy Wielkanocne to sprawdźcie mój ostatni filmik:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.