Aromatyczny bulion z dodatkiem anyżu i cynamonu.

Dziś przedstawiam Wam bardzo aromatyczny bulion, który wydaje mi się jest idealny na jesienną porę. Może być jako baza wielu wielu zup ale też jako osobne danie podane z makaronem. Ale to pokaże Wam inny razem. Dziś chciałem skupić się tylko i wyłącznie na przygotowaniu bulionu. Gdy zaczniecie go gotować w całej kuchni, co ja mówię w całym domu będzie czuć zapach warzyw połączony z charakterystycznym aromatem anyżu oraz cynamonu. Ja czuje go nawet jak teraz to piszę!! Więc już bez zbędnego gadania. Otworzę przed Wami ten sekret. Zapraszam Was do mojej kuchni..

Aromatyczny bulion. Składniki:


– Cebula 2 szt.
– Marchewka 2 szt.
– Pietruszka 1 szt.
– Seler 1/2 szt. (mały)
– Imbir 2-3 cm obrany
– Cynamon 2 laski
– Nasiona kolendry 1 łyżka
– Ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka
– Anyż 6 gwiazdek
– Kardamon (może być mielony) 1 łyżeczka
– Goździki 4-5 szt.
– Odrobina soli
– Woda 1.5l

Sposób przygotowania:

Samo przygotowanie nie jest trudne. Jednak musimy uzbroić się w cierpliwość. Aby wyciągnąć ten wcześniej wspomniany aromat, trzeba będzie ten bulion gotować około 2 godzin. Zaczynamy..

Przygotowanie bulionu zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia warzyw. Cebulę obieramy i przekrajamy na pól, przekładamy do garnka. Marchewki i pietruszkę obieramy, przekładamy do garnka. Seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka. Obrany imbir lekko rozgniatamy. Następnie dodajemy do reszty warzyw.

Teraz wszystkie wymienione przyprawy w składnikach dodajemy do garnka oprócz soli. Następnie zalewamy wszystko wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu przez dwie godziny. Sól do bulionu dodajemy 15 minut przed końcem gotowania. Pamiętajcie, że bulion nie musi być słony. Sól ma tylko podkręcić jego smak. Po 2 godzinach bulion odcedzamy i mamy gotowy! Możecie go wykorzystać do wielu zup i sosów jako baza.
Ja niebawem pokaże Wam co z jego użyciem przygotowałem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.