Dziś aromatyczna, kremowa, rozgrzewająca i sycąca zupa czosnkowa. Jeżeli już mieliście okazje jej próbować wiecie co dobre, a jeżeli jeszcze nie to koniecznie musicie to nadrobić. Jej smak jest unikatowy i nie do podrobienia. Zresztą nie ma co dużo pisać, koniecznie sprawdzajcie jak ją przygotować! Zapraszam 🙂
Zupa czosnkowa. Składniki:
Czosnek 2 główki
Cebula 1szt
Ziemniaki 1kg
Bulion warzywny 1l
Serek mascarpone 250g
Suszony tymianek 1 łyżeczka
Kminek 1/2 łyżeczki
Sól i świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Zupa czosnkowa nie jest trudnym do przygotowania daniem, zresztą sami zobaczcie.
Zaczynamy od rozgrzana oliwy z oliwek w garnku, w między czasie obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Gdy oliwa się rozgrzeje przekładamy do garnka cebulę i podsmażamy ją. Gdy cebula się zeszkli wlewamy do niej bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do garnka. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy obrany czosnek. Przykrywamy zupę i gotujemy kolejne 10 minut.
Po 10 minutach do zupy dodajemy serek mascarpone, tymianek oraz kminek i wszystko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 5 minut a po tym czasie miksujemy ją blenderem do jednolitej konsystencji. I gotowe! Pyszną zupę możecie podawać! Smacznego 🙂
A tutaj możecie też zobaczyć jak ją przygotować:
Najnowsze komentarze